جمعه، آبان ۰۸، ۱۳۸۸

خیلی دور،خیلی نزدیک / So Close, So Far

10.30.2009-12:41pm

نمی دانم به چه دلیل این فیلم اینقدر عمیق در زمین ذهنم ریشه دوانده. نمی دانم اگر که بخاطر موسیقی فوق العاده ی آن است؛ چه "فوق العاده" ارضایم نمی کند، به دنبال کلمه ای فراتر از آن می گردم اما نمی یابم!
و شاید تأثیر نام فوق العاده ی آن است، که انگریزی آنرا بهتر از فارسیش درک کرده ام. و چه نام زیبایی، هر چند که "زیبا" هم حق مطلبم را ادا نمی کند، به دنبال کلمه ای بهتر می گردم اما نمی یابم!
بخاطر سادگی و عمق مفهوم این فیلم بود؟ بخاطر لحظاتی که بشر همیشه و مرتب تکرار و تجربه می کند اما از آن سخن نمی گوید؟ "سکوت" هم حق مطلبم را ادا نمی کند، به دنبال کلمه ای پر مغزتر می گردم اما نمی یابم!
به گمانم پاسخم را یافته ام. همان جا که بورخس می گفت لغات را تنها برای بیان تجربه های مشترک می توان بکار برد پاسخم را یافتم. و همین ظنّم را قوت می بخشد که این فیلم هم بیان تجربه ای بوده است. تجربه ای که در یک ساعتِ فیلم، یک ساعتِ موسیقی و یک نام متجلی شده. که هر گاه این تجربه و این احساس به سراغم می آید، به یاد این فیلم می افتم. فیلم را ندارم ولی حسم را با نام و موسیقی آن شریک می شوم.
مثل همین حالا که باز این تجربه به سراغم آمده. و چه بزنگاه می آید. ناگهان از عمق ضمیرت برمیخیزد و شروع به نابودیت می کند. واقعاً "در زندگی دردهایی هست که مثل خوره روح را می خورد". دارم می سوزم و دیگر حتی موسیقی So Close So Far هم حق سوختنم را ادا نمی کند.

چهارشنبه، آبان ۰۶، ۱۳۸۸

مزرعه حیوانات / Animal Farm

10.23.2009-6:34pm



بالاخره داستان "مزرعه حیوانات" رو بعد از کش و قوسی چند ساله خوندم. داستانی که گمون کنم بیش از نصف خلایق رو یزمین خونده باشندش. ولی حتما این داستان برای مردم هر مملکتی جوری معنی پیدا میکنه. مثل ما ایرانی ها که با خوندنش مملکت ویران شده ی خودمون رو میبینیم!
واقعاً تا همین چند ماه پیش ایران ما هم مزرعه ی حیواناتی بود. خوک هاش هفت فرمان انقلاب این مزرعه ی سرسبز رو وارونه کرده بودند و به خورد ما حیوانات بیچاره می دادند و ما هم صدامون در نمی اومد. و اصلا چرا باید صدامون در میومد؟ آخه مگه در برابر خوک های به این زیرکی و اون سگ های وحشی هم میشد اظهار وجود کرد؟ دورمون حصاری کشیده بودند و همه ی موجودات خارج این حصار رو برامون دشمن تصویر کرده بودند. در نظر من یکی، یه فرد آمریکایی یا اروپایی یا هر جای دیگه یی یه دشمن قسم خورده تصویر شده بود که چون از ناحیه ی دینم(!) احساس خطر میکنه میخواد نسل ما رو برداره!
من حدودا 6 ماه قبل از انتخابات از ایران خارج شده بودم. با همون طرز فکری که گفتم. با اینکه اینجا هم کشوری نیست که درش اروپایی و آمریکایی زیاد پیدا بشه، ولی برام جالب بود که حتی مردم مسلمان اینجا که در ایران اینقدر به روابط نزدیکمون تبلیغ می کنند، نمی دونند ایران کجا هست! و اینکه اصلا ایران و عراق رو یکی می دونند! و ایرانی ها رو عرب میشناسند! دیگه چه برسه به هندی ها و چینی ها! بخصوص چینی ها که در زندگیشون معیار تعریف شده ای غیر از پول وجود نداره! چیکار دارند که اهل کجایی، تمدن چند هزار ساله داشتی و اینکه مسلمون هستی یا بودایی یا هرجایی دیگه! اینها فقط توهماتیه که در مخ ما ملت کرده بودند برای اینکه بتونند بهتر ما رو بترسونن از برگشتن آقای "جونز"! و ما هم مثل گلّه حیوان رام صبح تا شب در مصیبت باشیم و آخر شب هم دلخوش به جهان باقی(!) بخوابیم و نه در این فکر باشیم که این همه ثروتمون کجاست و ناسلامتی ما هم بشر هستیم و دارای یه حقوق اولیه؛ حقوقی نه در حد آزادی بلکه حتی در حد آب آشامیدنی و برق و گاز و یه لقمه ی بخور و نمیر! ولی افسوس که حتی همین ها رو هم نداریم! دارم بحر طویل می بافم! بقول چخوف بدیهیات رو میگم! چیزهایی که ما ایرانی ها به شفافیت وجودمون اونها رو درک می کنیم و میشناسیم. می گذرم!
ولی اصل سخن به اونجایی مربوط میشه که کتاب "مزرعه ی حیوانات" تموم میشه. آخر داستان خوک ها با انسانها جشنی گرفتند و یکی شون حرفهایی میزنه که برای باقی حیوانات مزرعه خیلی عجیبه! در داستان وقتی حیوانات اینها رو میشنون دفقط تعجب می کنند و نا امید به طویله هاشون برمیگردن! اتفاقا در ایران هم چند ماه پیش یکی از این جلسات تشکیل شده بود و در اون هم جمهوریت و هم اسلامیت سلاخی شدند! مردم هم از پشت پنجره داشتند نگاه می کردند. نه اینکه اعضای این مهمونی حواسشون به مردم نبود، نه، بلکه چنان مست قدرت بودند و چنان به سگ هاشون اطمینان داشتند که از عصبانیت مردم نمی ترسیدند. دیگه حتی براشون صرف نداشت که بخوان به مردم دروغ بگن! ولی مردم ما بر خلاف حیوانات مزرعه، به طویلشون بر نگشتند! همونجا موندند. آخه مردم ما حقوق خودشون رو فراموش نکردند. هر چند اون رو درست به خاطر هم نمی آرند ولی حداقل می دونن یه چیزی هست. می دونن اینکاری که خوکها باهاشون می کنند از زمان آقای جونز هم بدتره! میدونن که دیگه اینجوری نمی تونن ادامه بدن.
ولی دریغ از این خوکهای دوپای لباس پوشیده ی چکمه به پا کرده. که اینقدر مست آبجوهاشون هستند که دیگه نمی فهمن مردمی که یه بار انقلاب کردند، دوباره هم میتونند! و نه بع بع گوسفند های احمقشون و نه دندون نشون دادن سگهای دست پروده ی  اونها نمی تونه جلوی این مردم رو بگیره! ولی مطمینم که یه روز این مستی از سرشون می افته! روزی که دیگه براشون خیلی دیر خواهد بود!
12.03.2009-11:58pm
الان فیلم 1984 رو دیدم. فیلمی که از روی همین کتاب اقتباس شده. و جالب بود.


دنیای سوفی / Sophie's World


10.28.2009-1:30pm

الان در HP Tower هستم و بالاخره لپ تاپم رو گرفتم. بیرون بارون میباره و من به هر صورت مجبورم کمی منتظر بمونم. اینجا سرزمینی هست که طوفان هاش در کمتر از  یک دقیقه شروع میشن! بعلاوه می خوام لپ تاپ رو همین جا تست کنم که اگه مشکل دیگه ای داره بفهمم. لپ تاپم تقریبا نو شد! چون مانیتور، اسپیکر و کیبوردش رو عوض کردند؛ و هر چند این پنجمین باری هست که میام اینجا، ولی گمونم ارزشش رو داشت؛ آخه گارانتیش هم تا یه ماه دیگه تموم میشه. باید یه دستی به سرو روش میکشیدم.
در این چند روزی که لپتاپ نداشتم خوندن کتاب "دنیای سوفی" رو شروع کردم. الان به صفحه ی 503 رسیدم. دیوانه وار خوندم! 500 صفحه ظرف 4.5 روز! فقط 100 صفحه دیگه مونده. باید زود تمومش کنم که بتونم برای امتحانات پایان ترم آماده بشم. با این کتاب اصلا دل و دماغی برای درس خوندن باقی نمی مونه.
کتاب فوق العاده ای هست. نمی خوام بگم بیشتر از کتابهای قبلی که خوندم منو جذب کرده؛ چون معمولا شاهکارها رو خوندم و همشون بیخودم کردند! ولی این هم واقعا فوق العادست. یه داستان درباره ی تاریخ فلسفه. ولی جالبیش اینه که خود داستان هم فوق العادست و وقتی به نیمه ی داستان میرسی، خود داستان هم میشه یه مسیله ی فلسفی!
هوا آروم شده و دیگه می تونم برم. گمونم تا دوباره بارون شروع نشده بهتره حرکت کنم.
و راستی، در این وقتی که اینجا بودم، یه قهوه خوردم. آدم از قهوه ی مجانی نمی تونه بگذره! در لیست دستگاه اسپرسو هم بود. اسپرسو گرفتم بدون شکر. دستگاه هم فقط یک سوم لیوان رو پر کرد. و چه تلخ. ولی حال داد؛ هرچند نه به اندازه ی اون که با امین گرفتم! امین، اینجا به خاطر تو اسپرسو گرفتم!
پی نوشت؛ همان روز 7:40pm  :
الان دیگه کتاب رو تموم کردم. نمی خوام در باره ی کتاب چیزی بنویسم چون اون وقت باید همش رو بنویسم! ولی واقعا مدت ها بود اینجوری حال نکرده بودم. مدت ها بود عادت کرده بودم به فیلم دیدن به جای کتاب خوندن ولی حالا دوباره برام ثابت شد فیلم هیچ وقت کتاب نمی شه! لذتی رو که مجددا با خوندن این کتاب تجربه کردم، به یاد ندارم با دیدن هیچ فیلمی تجربه کرده باشم!
و چقدر احساس میکنم دیدم باز شده. حالا ایمانم به عقل و اندیشه ی بشر بیشتر شده. و از بشر بودن خودم احساس رضایت مندی بیشتری دارم. البته از دیگر مزایای این کتاب برای من این هم بوده که ایمانم رو قوی تر کرد چون ایمان رو در جای خودش قرار داد و تفکر و اندیشه و احساسم رو هم در جای خودش.
کتاب رو حتما در آینده دوباره می خونم. ارزشش رو واقعا داره!


پیِ پی نوشت: کتاب رو در 5 روز خوندم. 600 صفحه در 5 روز رکورد خوبیه! شاید از کتاب یه سری نت برداریهام رو اینجا اضافه کنم که همیشه همراهم باشند. این هم یه عکس از نویسنده(مرد وسطی) که واقعا بهش میاد نویسنده ی چنین کتابی باشه!




پنجشنبه، مهر ۳۰، ۱۳۸۸

EQUILIBRIUM

10.22.2009-12:49pm


این پست رو در مورد یکی از مهمترین فیلمهای دوران زندگیم میزارم؛ به بهانه ی دانلود کردن و دیدن مجدد اون. با اینکه فیلم در ظاهر فقط یه فیلم اکشن به نظر میرسه، ولی به جرأت می تونم بگم جزء معدود فیلم هایی ایست که درش ارزش رسیدن به یه هدف، ارزش قربانی کردن و قربانی دادن برای رسیدن به هدف و در انتها صلابت و راسخ موندن در راه اون هدف رو نشون میده.
از بهترین و بیادماندنی ترین سکانسهای فیلم برای من جاییه که یکی از سمفونی های بتهون از گرامافون پخش میشه و گوی از دست Preston می افته؛ و میشینه و گریه می کنه. چیزی که من سالهاست در حسرت اون هستم. و این سکانس چقدر برای من حسرت بر انگیز، دیدنی و احساسی هست. به گمونم کمتر کسی این صحنه رو با حس و حسرتی که من دیدم و کشیدم دیده باشه! انشاءالله نوبت من هم بشه.


و از دیگر سکانسهایی که برای من خیلی جالبه و اصلا بخاطر همین ها اینقدر به شدت به فیلم علاقه مندم، سکانسی هست که Preston اجازه میده یه گروه از حسی ها رو اعدام کنن و برای نجات اونها کاری انجام نمی ده. و همین فیلم رو از تمام فیلمهای دیگه ای که دیدم متمایز می کنه! و این یعنی واقع گرایی! اینکه باید برای رسیدن به یه هدف بزرگ، قربانی بدی!

و در عوض در انتها هم که در مقابل یک مرد بی سلاح ایستاده، دچار تشویش نمی شه و با اطمینان خاطر و بدون معطلی شلیک می کنه! خیلی از دیدن این صحنه لذت بردم و واقعا بعد از اون دیگه نمونه ای براش در بین فیلمهایی که دیدم سراغ ندارم. مکالمه ی Preston و رییس قبل از کشتنش خیلی جالبه:
Boss: Wait. Look at me.
         I'm life. I live, I breathe, I feel.
         Now that you know it, can you really take it?
         Is it really worth the price?
Preston: I pay it gladly!
و بعد بدون معطلی شلیک میکنه. این رو واقعا پسندیدم چون بهش اعتقاد دارم! و اون لبخند آخر چقدر دیدنی هست!



یکی دیگه از ویژگی هایی که فیلم رو متمایز می کنه اینه که مستقیم میره سر اصل مطلب. من اینرو به حساب قدرت فکری کارگردان و اطمینانش از چیزی که ساخته میذارم؛ که مثل بقیه ی کارگردانها به هزار جور فلان و بحمان متوسل نمیشه که فیلم رو کش بیاره یا بیننده رو پای فیلم نگه داره.
واقعا این فیلم رو ستایش میکنم و می دونم که دیگه نظیرش رو نخواهم دید!



“Equilibrium” is one the best movies I’ve ever seen because it is different with all of the movies I know in some highlighted aspects. I like this movie due to some points which I’ve just found in this movie. It may seems just a simple action movie in the first sight but actually, it is not! I am going to write about some of the aspects of this movie that attract me to it.
The first and the main reason is that the hero of movie, “Preston”, is a very logical man. He knows that a person should deny some things if he want to reach to big aims. It is obvious in some senses like where he let the armies to kill some of his friends; because he knows if he do anything else, maybe he can save his friends right now, but he will loss more friends in the future! And instead, at the end of the movie when he is in front of a disarmer man, he shout him because he knows if he do not do this, this man will kill more humans! I name it “logic” and I really believe it and trying to use this point in my life! Preston and boss have an interesting conversation:
“Boss: Wait. Look at me.
         I'm life. I live, I breathe, I feel.
         Now that you know it, can you really take it?
         Is it really worth the price?
Preston: I pay it gladly!”

دوشنبه، مهر ۲۷، ۱۳۸۸

در زدم و گفت کیست

10.19.2009/1:54pm


در زدم و گفت کیست
      گفتمش ای دوست، دوست

گفت در این دوست چیست؟
      گفتمش ای دوست، دوست

گفت اگر دوستی از چه دراین پوستی دوست که در پوست نیست
      گفتمش ای دوست، دوست

گفتمش این هم دمیست گفت عجب عالمیست ساقی بزم تو کیست؟
      گفتمش ای دوست، دوست

در چو برویم گشود جمله ی بود و نبود دیدم و دیدم یکیست
     گفتمش ای دوست، دوست


شنبه، مهر ۲۵، ۱۳۸۸

CAMERA BUFF

10.17.2009-4:42pm

این سومین فیلمی بود که از کیشلووسکی دیدم و مثل دوتای قبلی یه شاهکار واقعی. دو فیلم قبلی NO END و BLIND CHANCE بودند. دیدن همین سه تا برام کافیه تا ایمان بیارم این کارگردان چقدر اهل ذوق و فکر بوده و چه اندیشه های نابی داشته؛ چرا که همیشه در فیلمهاش یه حرف جدید برای تماشاگر داره. حداقل برای من که چنین بوده. کارهای کیشلووسکی رو صرف نظر از علاقه شخصی که به مردم و فرهنگ و ادبیات و شکل زندگی در بلوک شرق دارم، بخاطر عمق تفکرات این مرد و بدیعیاتی که به من نشون می ده بسیار می پسندم.
در مورد این فیلم، هرچند که بنظرم به قدرت دو فیلم دیگه نبود، ولی نگاه سینما گران بزرگ به رابطه ی سینما و زندگی فردی توجهم رو جلب کرد چونکه این نگاه رو در سینما پارادیزو و Star Maker هم دیده بودم. ولی شخصا چنین رابطه ی خشن و غیر انسانی بین زندگی فردی و سینما رو قبول ندارم و این شکل فیلم سازی رو بیشتر یک جور حرکت صنفی و تبلیغاتی و یه جور هنر زدگی میدونم.
یک قسمت از دیالوگ فیلم رو هم بخاطر دوستم علی میذارم:
"-سینما هنر اوله. اینو کی گفته بود؟
=لنین.
-پس توافق شد!"
و دیگه اینکه با وجود علاقه ای که به فیلمهای این کارگردان دارم، تا حالا فقط سه تاشون رو دیدم چونکه می خوام فیلمها رو در موقعیتی ببینم که حداکثر حس رو بهم بده چراکه در غیر این صورت لذت دیدن یک فیلم خوب رو از خودم دریغ خواهم کرد. پس برای دیدنشون عجله ای ندارم!

23.10.2009-1:51am
1-یادم اومد که این چهارمین فیلمی بود که از کیشلووسکی دیدم! "A short film about love" رو هم دیده بودم.
2-گمون میکنم مقایسه ی این فیلم با فیلمی مثل سینما پارادیزو اصلا درست نبود. دیدن فیلم های کیشلووسکی مثل مخدری میمونه که چند روز بعد متوجه ی منگی ناشی از اون میشی! فیلمهای قبلی هم که دیدم همینطور بودند. بعد از چند روز اثرشون رو در خودم متوجه شدم. عمق ادراک بکار رفته در این فیلم هم الان کم کم داره برام هویدا میشه. متاسفم ولی سعی میکنم این رو تجربه ای کنم برای دیدن باقی فیلمهاش.






سیرِ تطوّرِ اصنافِ دین ورزیِ من

10.13.2009-3:48am

سروش در مقاله ی "اصناف دین ورزی" از کتاب "اخلاق خدایان" اصناف دین ورزی را اینگونه آورده است؛ مصلحت اندیش (غایت اندیش)، معرفت اندیش و تجربت اندیش.
و اما در باب دین ورزی مصلحت اندیش مینویسد: "در اینگونه دین ورز، غایت و مصلحت و نتیجه ی (دنیوی و اخروی) عقیده عمل، پیش چشم دیندار است. دینی است برای زندگی (نه عین زندگی و نه برتر از زندگی)." همچنین مینویسد که "این دینورزی اگر عامیانه باشد، عاطفه بر آن غلبه دارد و اگر عالمانه باشد، عقل عملی". و اینکه " دین ورزی مصلحت اندیش عامیانه، علتی (غیر دلیلی)، میراثی، جبری (برگرفته نه از سر انتخاب و اختیار)، عاطفی، جزمی، آدابی-مناسکی، ایدیولوژیک، هویتی، قشری، جمعی-آیینی، شریعتی-فقهی، پراسطوره، تقلیدی، تعبدی، سنتی، و عادتی است. و در باب دین ورزیِ مصلحت اندیشِ عالمانه ی دنیاگرا می گوید: "از آنجا که عاقلانه عمل می کند، با اسطوره ها روابط گرمی ندارد و کوره ی تقلید را گرم نمی کند و عاطفه ی کور را نمی شوراند و سنت را از دستبرد نقد خود بی نصیب نمی گذارد و با صنف روحانی مهر و التفاتی ندارد. اما از همه مهمتر، بیش از آنکه به دنبال حقیقت باشد، دنبال حرکت است؛ همان صفت مهم همه ی ایدیولوژی ها. .... در این دین ورزی، از حیرت و راز و باطن خبری نیست. ساده دیدن ایدیولوژیک انسان و جهان و تاریخ، همچنان در دستور کار است. صفت جمعی و آیینی دین (به غیر از بعد مناسکی آن) برپا و برقرار است. دین سیاسی یا اجتماعی یا انقلابی یا دموکراتیک، از محصولات این نوع دین ورزی است."

و اما در باب دین ورزی معرفت اندیش؛ "در دین ورزی معرفت اندیش، سخن از ناز خدا و اولیای او نمی رود. ... .اینجا سخن همه از رازهاست؛ اما نه راز به معنی اسطوره، بل به معنی معما و معضلی عقلی که کلنجار رفتن با آن عین حیات عقلانی یک پهلوان خود ورز است. آن هم عقل نظری که به تناسب دلیل و مدعا حساس است؛ نه فقط عقل عملی که حساسیتش معطوف به تناسب وسیله و هدف است. اگر دین ورزی مصلحت اندیش را با جزم عقیدتی مشخص کنیم، دین ورزی معرفت اندیش، با بی جزمی یا حیرت عقلانی مشخص می شود. ... . عقلانیت همواره دو عنصر فربه را با خود به همراه می آورد؛ یکی چون و چرا و بست و گشاد بی پایان و دیگری فردیت بی امان. هیچ عاقلی هیچ گاه دست از پرسیدن و ویران و آباد کردن نمی کشد و هیچ دو عاقلی هیچ گاه یکسان نیستند". همچنین میخوانیم: " در دین ورزی مصلحت اندیش عامیانه، همه ی دین ورزان به یک نحو دین می ورزند، ایمان ها و اعمالشان کم و بیش یکسان است و یک صورت دارد، اما با پا نهادن به عرصه ی معرفت اندیشی، این فردی و فردیت دینی ظهور می کند. هر خردورزی برای خود دینی دارد، یعنی درکی از خدا و پیامبر و وحی و سعادت و شقاوت و گناه و طاعت و... دارد؛ درکی که ویژه ی او و نتیجه تاملات خود اوست و هر روز و هر دم معروض بازنگری و بازپرسی قرار میگیرد."
"به همین رو، دین ورزی معرفت اندیش، بی ثبات و سیال است. دین ورزی عوامانه ثبات فلج گونه دارد. اما چنان یک دستی و یکنواختی را از دین ورزی معرفت اندیش توقع نمی توان داشت. طوفانهای عقلانی همواره دریای معرفت و ایمان دینی را به تلاطم و تموج می افکنند و شناگری در این امواج، هنر و کمال، بل عین حیات دین ورز معرفت اندیش است. عبادت از نظر دین ورز معرفت اندیش، همین پرسیدن ها و باز پرسیدن ها و باز شناخت ها و شک کردن ها و اندیشه ورزیدن هاست و گناه از نظر او تسلیم غیر نقادانه به باورها و تن دادن به عوامی گری ها و تسلیم به خرافات و مشهورات، و منع خویشتن از تردید و تامل است. و سعادت دین ورز در کمال قوه ی نظری اوست. مفسران و متکلمان دو شخصیت برجسته ی این عرصه اند. این دین ورزی، دلیلی (در مقابل علتی)، تحقیقی، تاویلی، اختیاری-انتخابی، حیرتی، کلامی، غیر اسطوره ای، بدون روحانیت، فردی، نقدی، سیال، و غیر تقلیدی است".
"در این دین ورزی روحانی وجود ندارد، چراکه بر اسطوره و آداب مناسکی بنا نمی شود و تقلید در آن راهی ندارد. با پلورالیسم دینی بر سر آشتی است، چرا که فردیت دینی و دین فردی، عین کثرت فهم ها و قرآیات است،از آن ایدیولوژی نمی توان ساخت، زیرا با دگاتیسم و تفسیر رسمی و ساده دیدن جهان و انسان و تاریخ سازگاری ندارد و علی الاصول، معطوف به حقیقت است، نه حرکت یا هویت. عبادت ویژه اش فکر است و با شخصیت های دینی اش می توان وارد گفتگو شد و دربسته و سربسته تحلیل و تقدیسشان نکرد".
"دین ورزان معرفت اندیش، ناچار، چند منبعی اند و در درک دینی شان به تبع قبض و بسطی که در عقلانیت می افتد، لف و نشر ها حادث می شود."
"مشخصه عمده این دین ورزی آن است که در آن، شخصیت پیشوا در محاق است و تعلیمات او بجای شمع مجلس دین وزران است. و چون بر عقلانی کردن و برهانی کردن آن تعلیمات تاکید میرود، استقلال سخن از سخنگو و تعلیم از معلم، برجسته تر و هویدا تر می شود و عقل به کمک پیشوا می رود، نه پیشوا به کمک عقل. و این درست همان حادثه ای است که نه مصلحت اندیشان و نه تجربت اندیشان، هیچ کدام رخ دادنش را نمی پسندند و بر نمی تابند. چرا که این هر دو طایفه، عقل را که والاترین متاع انسانی است، چون قربانی ارزانی پیشکش مراد و محبوب خود می کنند."
"باری، این گونه دین ورزی پرسش گرانه و حفارانه و نقادانه و متعلمانه و متکلمانه و تقدس زدایانه و اسطوره ستیزانه و تأویل گرانه و برهان ورزانه و غیر مقلدانه ی معرفت اندیشان،گرچه با سکون ایمانی عوام و یقین عشقی خواص مغایرت دارد، اما برای خود نوعی سلوک دینی محترم و مستقل است. چرا که هیچ یک از اصناف دین ورزی، معیاری برای حقانیت و بطلان نوع دیگر نیست. این دین ورزی نهالی است که در سرزمین زلزله خیز عقل می روید. آنان که زاده ی این آب و خاکند، در آن وطن می گزینند. دیگران را هریک نصیبی در خور خویش است."
و اما دین ورزی تجربت اندیش؛
"دین ورزی تجربت اندیش، دین ورزی است عشقی، کشفی، تجربی، یقینی، فردی، جبری، لبّی، صلحی، بهجتی، وصالی، شهودی، قدسی، عرفانی، و رازآلود. در اینجا خدا یک محبوب جمیل و یک معشوق نازنین است. پیامبر یک مراد است، یک مرد باطنی و یک الگوی موفق تجربه های دینی، و پیروی از او، شرکت در اوذاق او، و بسط و تکرار تجربه های او، و جذب شدن در حوزه ی مغناطیسی شخصیت اوست."
"در این دین ورزی، کثرت تجربه و پلورالیسم مثبت دینی یک اصل است. تجربه مواجهه با امر متعالی یک رویه است و فردیت دینی اجتناب ناپذیر است. مناسک و آداب، به جای آنکه علت کمال و موجد تجربه ی سالک باشند، معلول کمال تجربه ی اویند؛ یعنی برخاسته از غلیان عشق قدسی اند، نه ابزاری برای کسب و تحصیل آن و لذا، عمل گرایی و آیین اندیشی محور این دین ورزی نیست."
"در اینجا همه چیز شخصی است: دین من، تجربه من، محبوب من، اخلاق من. رابطه ی ولایی رابطه ی دین ساز است. آن کس که مومن را گرم و روشن می کند، ولیّ او و پیامبر اوست و خطابش با قلب اوست، نه مغز و نه عاطفه ی او."
* * *

پس از خواندن این مقاله و این کتاب، سیر تطور تاریخی دین ورزی خویش را دریافتم و یا بهتر بگویم، کشف کردم. اینکه به راستی تا مدتها دین ورزی مصلحت اندیش بوده ام. دینم را عین مناسک آن و زندگی را تماما محصور در احکام دینی می پنداشته ام؛ بدون اینکه در عمق و صحیح یا اشتباه بودن آن اندیشیده باشم. و لیکن بهتر که مینگرم، درمی یابم که اما بیشتر دین ورزی مصلحت اندیشِ عالم بوده ام نه عامی! چه هیچ گاه دینم را درست و یکجا در پای منبر روحانیت و روضه های دروغین و اشک های تمساح و غم مصلحت اندیشانه و این صورت نازیبای دین حراج نکرده ام! در آن زمان چنین می پنداشتم که طبیعتا من نیز باید بگریم بر آنچه عامه بر آن می گریند اما درونم هیچگاه بدان راضی نشد و برونم بدان تسلیم نگشت؛ و اینک مشعوفم که رنج توبه ای بر گرده ام نگذاشتم! باری، دینم و دین ورزیم مصلحت اندیشانه بود که در آن سخنان روحانیان مهمتر از اندیشمندان. و عقیده و حتی اعتماد به روحانیت و آنچه می توان آنرا فرم رسمی دین در ایران دانست میچربید بر آنچه منتقدان و متفکران و اصلاح اندیشان در عرصه ی دین و دین ورزی بیان می داشتند؛ که حتی می توانم بگویم آن حرف ها اگر برایم کفر نبود، چیزی نیز از آن کم نداشت.
و اما بعد، بنابر بر اتفاقاتی و بهانه هایی اولین تجربه های دینی خویش را تجربه کردم. آنچه می تواند نوعی تجربه های عرفانی از ماوراءالطبیعه و خداوند و زندگانی و جهان نامیده شود. و اینک میفهمم که آن تجربیات همانا آغاز ورودم به آن حیطه ای بوده که سروش آنرا "دین ورزی تجربت اندیش" می خواند. و چه زیبا بود آن تجربه های ناب. و گرچه چندان عمیق بسان آنکه پیامبران و عارفان تجربه می کنند نبود، لیکن تجربه هایی بودند به غایت زیبا برای من! چه، من از تجربیات دیگران تنها اخبار و صورت هایی شنیده ام لیکن اینها را بی صورت و با خویشتن خویش تجربه کرده ام. هرچند که متاسفانه عمیق ترینهای اینگونه تجربیاتم محدود شد به دورانی که هم از نظر روحی (به نسبت باقی زندگانیم) صاف تر بودم و هم در باب آنچه تجربه می کردم چون و چرایی نداشتم. و البته همچنان مبتلا به آن دین ورزی مصلحت اندیشانه نیز بودم؛ لیکن کلنجاری همیشگی و پی در پی با آن و با دین ورزان آن گونه در درونم ساری بود. و این کشمکش هنگامی به اوج خود رسید که توانستم آینده ی خویش را در آینه ی دین ورزی عوام مصلحت اندیش بنگرم اگر که همچنان متأسی به این دین ورزی باقی بمانم. و چه منفور و زشت بودند در دیدگانم آن هنگام که بدان ها با چراغ تعقل مینگریستم.


این دمخوری با عوام مصلحت اندیش بود که مرا به سوی دین ورزی معرفت اندیش هبوط داد؛ که عدو شود سبب خیر گر خدا خواهد. که اعمال ناپسند و گاهی باور نکردنی این عوام در نگاهم چنان غریب می آمد که تنها گریزم از آن پناه به تعقل و منطق بود. به این بود که به دنبال دلیلی و توجیهی برای آن بگردم. که اگر دلیل را جستم به آن رفتار اقتدا کنم و اگر نه، آنرا از صحنه ی رفتار و زندگیم بزدایم. آری، بدین گونه بود که از ورطه ی دین ورزی مصلحت اندیش آهسته آهسته در وادی مقدس فکر هبوط کردم.
لیکن اکنون، فقط دینداری مصلحت اندیش، فقط دینداری تجربت اندیش یا فقط دینداری معرفت اندیش نیستم. چه، هنوز هم رساله ی احکامم را دارم و هم گاهی نیم گوشی بر حرف آخوندی! هنوز نمازم را هر روز به امید تجربه ای همچون گذشته ها می خوانم. گیرم که متاسفانه هر چند طرد دینداری مصلحت اندیشانه قوه ام برای دخول به دینداری معرفت اندیشانه بود، لیکن این معرفت و اندیشه به ناچار و به اجبار نقش آن تجربه ها را در زندگانیم کمرنگ تر کرد. جایی شنیدم و به گمانم درست آمد که انسانی که فقط تقوا دارد (همان که تنها در حوزه ی دینداری تجربت اندیش گام برداشته) روحی عریض دارد و لیکن نه مرتفع. و آنکس که به معرفت دست یابد، روحی مرتفع خواهد داشت که افق بازتری بر دیدگان او می گشاید. من ترجیح دادم به دنبال روحی مرتفع بپویم هر چند که عریض نباشد. و باری، حاجت به گفتن نیست که باید بتوان روحی در هر دو جنبه رشد یافته داشت همچنانکه پیشینیان داشته اند؛ لیکن من هنوز نتوانسته ام و امید دارم و آرزو و نگاهی به درگاهی برای روزی.
براستی که ورود و گذر از این حوزه ها را تا کنون به این وضوح درک نکرده بودم ولی سرگشتگی در این بیابان مرزها و عدم ها و شک ها و تجربه ها را خوب به خاطر دارم و اینک آن اظطراب ها و شک ها و تردید ها و کفرها و لذت ها و بحث ها برایم خاطراتی شیرین، گرانبها و حتی مقدس اند. تا کنون قبظ و بسط هایی عظیم و روح خرد کن را تجربه کرده ام و هربار بسان ققنوسی از خاکستر سوخته ی خویش باز متولد شده ام؛ پیر تر و جوان تر. سوختنی که از این پس نیز تجربه خواهم کرد لیکن اکنون به گمانم راه و چاه را می شناسم و می دانم چه زمانی زمان سوختن است و کدامین شاخه ها را برای این مراسم مقدس باید گرد آورم.
روز به روز که می گذرد بیش از پیش واقف می شوم بر تطورم در این بادی ها. چه، به روشنی به یاد دارم زمانی را که مصلحت اندیش بودم و دینم تقلیدی و جبری بود و می دانستم که اگر در جایی دیگر و در خانواده ای دیگر و با اوضاعی دیگر متولد می شدم، اینک این دینم نبود و اینها عقایدم نبودند و این آداب، سلوک رفتارم نمی شدند. و این بسیار برایم آزار دهنده بود بخصوص به هنگام مواجهه با برخی دوستانم که آنگونه چون من نمی زیستند و غبطه به حال آنان و افسوس از جبری که گریبانم را گرفته بود که نه راه را برای تغییر دین ورزیم و نحوه ی زندگیم باز میگذاشت که خود را اسیر آن می پنداشتم و نه آنچنان عقیده ی محکمی برایم به ارمغان آورده بود که به گونه ی دین ورزیم افتخار کنم! و اینگونه بود که گاهی احوالم را پنهان می کردم از شرم و از بی توجیهی نسبت به آنچه بودم.
و لیکن امروز و از آن زمان که دریافتم حوزه ی دین ورزی معرفت اندیش را و به آن گام نهادم، دینم را و شیوه زندگانیم را و عقایدم را از نو بنیان نهادم، لیکن این بار به اختیار نه جبر و به افتخار نه ترس و به سربلندی نه انکار. و دیگر اینکه امروز از آنچه از سرگذرانده ام ناخرسند نیستم و آهی نمی کشم که ایکاش اینگونه نبود. چراکه اکنون تجربه هایی ارزشمند به همراه دارم که چراغ راهم اند و براستی برابر نیستند دانستن و ندانستن، تجربه کردن و تجربه نکردن! تجربتِ بودن ودیدنِ مصلحت اندیشی عامیانه و سپس خفیف کردن آن هرگز یکسان نیست با ورود مستقیم به معرفت اندیشی، چه حتی ممکن بود ورود سریع به این حوزه مرا از همان اندک تجربه های دینیم نیز باز دارد؛ همانگونه که اکنون باز می دارد. حال دیگر به خوبی می شناسم دین ورزی مصلحت اندیشانه را و این چراغی است برایم هنگامیکه بخواهم بیاندیشم و قضاوت کنم و انتخاب کنم چرا که همانا انتخابی درست منوط است به درک هرچه بهتر و عمیقتر و مفصل تر از موارد مورد انتخاب و تجربه های آن دوران درکی مضاعف به من خواهد بخشید.
این روزها بسیار احساس سبکی و آزادی می کنم. و لذتی که این آزادی به من میدهد را تا کنون تجربه نکرده بودم. بلکه این نیز خود از تجربه های تجربت اندیشی باشد؛ که البته هست! و همچنین براستی معتقدم به احتمال غلط بودن افکار زمان حالم! به اینکه شاید این نیز راهی است به ترکستان نه کعبه ی ایمان و خطایی است مضاعف بجای اصلاح خطایی! لیکن اینبار آنرا پذیرفته ام بجای انکار آن! اکنون بیش از همیشه انسان بودنم را تجربه می کنم و محدود بودنم را و اندازه ی جبر و اختیارم را و اینکه باید تلاش کنم برای هر چه بیشتر رسیدن با تمام توان و فهم خویش نه به اندازه ی توان و فهم و تجربیات دیگران که آنها تنها برایم راهی هستند و فانوسی در تاریکی های جهل و شک ولی میدانم که راه پیما خودم هستم! و اینکه کوشش بیهوده به از خفتگی است. و اینکه دریافته ام معرفت اندیشی بهترین شکلِ منطبق بر استعدادهای من است و آن چیزی است که سالها ندانسته در تلاطم و جستجوی آن بوده ام و آن چیزی است که وجودم را و خواسته هایم را ارضاتر می کند.
و کلام آخر عرض ارادتی است به سروش که سروشم شده است. سروشی که حتی ترجیح می دهم "دکترِ" آنرا نیز نگویم که مبادا فاصله ای باشد میان ما! سروشی که سخنان و نظراتش را نه بسان مریدی چشم و گوش بسته می پذیرم که بسان شاگردی آنها را تفکر میکنم. عرض ارادتی که می کنم نه ارادت یک مقلد است به مورد تقلید خویش، که ارادت شاگرد است به استاد خویش. استادی که هرچند او را هرگز مطلقا نمی پذیرم، همواره حق استاد بر شاگرد را پاس خواهم داشت. درباره ی آنچه می خوانم بسیار می اندیشم و میدانم که اگر او را و نظرات او را مطلقا بپذیرم به خودم و درس های او خیانت کرده ام. که همانا قاعده ی قبض و بسط او را نقض کرده ام! که نظرات او نیز روزی ممکن است در قبض و بسطی بیافتد؛ لیکن این همان عظمت سروش در نزد من است و همین است که سخنانش را برایم گوارا می کند.
بر سروش براستی احساس یک استاد را دارم (که البته بر خیلی های دیگر هم دارم، هر کدام به اندازه ای) چراکه افکار گسیخته و پراکنده ی این سالیانم را نظمی داد و انسجامی که منتج به نتیجه گیری های تاثیر گذاری در من شد. پیش از سروش خواندن، بسیار اندیشیده بودم در هر چیزی و لیکن آنچه سروش بر من عرضه کرد عصاره و بسط یافته و طبقه بندی شده و مستند سازی شده ی افکارم بود؛ که مرا به آن جایی پرتاب کرد که اکنون ایستاده ام. و امیدوارم که راست بر نقطه ای درست ایستاده باشم. و براستی که این روزها سروش خواندن از بهترین لذت های زندگانیم است.


توضیحات:
1-این بلندترین نوشته ی من تا به امروز است!
2-هرچند که شاید خود متن قوی نباشد ولی نوشتن آن بسیار لذت بخش بود! و به گمانم این برای شروع بد نباشد! چراکه معتقدم نوشتن به همان اندازه که معلول یک موضوع خوب است، تجربه نویسنده و نیز خلاقیت و کارکشتگی او در نوشتن نیز بسیار مهم است. این نتیجه را از بررسی سیر تاریخی کتابهای آل احمد دریافته ام!
3-زندگی تنها و مجردی هم برای خودش عالمی دارد، که من قبل از آمدن به مالزی تجربه نکرده بودم! الان ساعت از چهار صبح گذشته و من هنوز براحتی توانسته ام بیدار بمانم؛ چیزی که معمولا خانواده ها با آن مخالف هستند. به نظرم بهتر است خانواده ها در این مورد تجدید نظر کنند و به نوجوانان و جوانان فرصت بدهند برای لحظاتشان خودشان تصمیم بگیرند. ولی البته نه همیشه!
4-عجب شبی بود امشب! تاکنون دوبار چراغ را به قصد خوابیدن خاموش کرده ام ولی دوباره روشن کردم و می نویسم. امشب آلبوم "سبز، سفید، خط خطی" فرهاد همراهم بود و براستی که لذت امشب را مضاعف کرد برایم.

17.10.2009-3:09am: 
متن رو الان گذاشتم چون تایپ کردنش طول کشید. همچنین یه نسخه اسکن شده از متن رو هم اضافه کردم چون از شکل پر شدن و سیاه شدن صفحه و همچنین از دستخط خودم خوشم اومد!
19.10.2009/5:33pm:
1.از این عکسی که برای این مطلب گذاشتم بینهایت راضی هستم. از شاخه هایی که در اطراف اون داره رشد میکنه و برگ میده. و بیشتر از شاخه ای که از دستان گره کرده ی اون روییده. خُب روییده و خوب روییده!
2.الان که فکرش رو میکنم میبینم از اینکه روزی دین ورزی مصلحت اندیش بودم گرچه راضی هستم ولی خشنود و خوشحال نیستم! راضی بودنم هم بخاطر تجربیات کسب شده یه جور توفیق اجباری هست. چراکه خشنودتر می بودم اگر ره صد ساله رو یک شبه میرفتم!!! ولی به هر حال راهی هست که تا به اینجا اومدم و صحبت هم از اینکه اگر فلان میشد نتیجه ی بهمان را برام میداشت؛ هم غیر منطقی هست، هم غیر علمی و هم، از همه مهمتر، بی فایده! ترجیح میدم فقط بهش فکر کنم و ازش استفاده ببرم نه اینکه براش افسوس بخورم!


اتاق های من / My Rooms

10.17.2009-00:24am

اتاق هایی که در اونها زندگی کردم همیشه برام خاطره انگیز بودند. اتاقهایی که در اونها درس خوندم، کتاب خوندم، فیلم دیدم، دوست پیدا کردم، غمگین شدم، نییایش کردم، ناامید شدم، تلخی کشیدم و هزار جور دیگه از این خاطره ها. این پست رو با اتاقهای جدید و خاطره های جدید بزور خواهم کرد!
اتاق اولم در ایران بود. در خونه ی خودمون. اتاقی فراخ که در زیرزمین خونه واقع بود؛ یا بهتره بگم زیرزمینی که شکل اتاق درش اورده بودیم. خوبیش این بود که ساکت بود، در تابستونهای خوزستان خنک بود و از همه مهمتر چون کسی گذرش اونجا نمی افتاد، سال به سال هم تمیزش نمی کردم! تا دلم می خواست وسایلم در اتاق پخش بود. کلا جای دنجی بود. ولی بدیش این بود که کمی نمور بود و هر بار مجبور بودم 20 تا پله رو بالا پایین برم! و در کل این بهترین اتاقم بوده و هنوز بعد از تقریبا یک سال دست نخورده باقی مونده! اونجا یه کتابخونه شخصی هم برای خودم درست کرده بودم که در عکس ها دیده میشه. هنوز هم کتاب هام اونجا هستند. چه شبهایی که با دوستان تا صبح پاسور بازی می کردیم! و یا وقت هایی که میز پینگ پونگ رو پهن میکردیم و برای چند روز تفریحمون می شد پینگ پونگ. یادش بخیر! و از دیگر چیزهای دوست داشتنی این زیرزمین دستگاه پخش سی دی ام بود که با یه اسپیکر، یه سی دی درایو و یه پاور کامپیوتر سرهمش کرده بودم که برای سالها کنارم بود و بعد هم دادمش به برادرم! میز تحریر بزرگی هم داشتم که با اینکه بنش کمی سست شده بود ولی خیلی خوب همراهی می کرد.
اتاق دومم در مالزی بوده. اولین اتاقی که بعد از اومدن به اینجا گرفتم. اونجا هم خاطرات خوبی برام داره ولی حرف خیلی زیادی در بارش ندارم که بزنم غیر از اینکه ترم اولم رو اونجا بودم و بعد جام رو عوض کردم.

اتاق سومم رو هم بعد از ترم اول گرفتم و هنوز هم همینجا زندگی می کنم. اینجا از چند نظر برام خیلی خوب بوده. اولیش دوستانی که پیدا کردم که کلی با اونها بودن به من خوش میگذره وکلی درس و تجربه ازشون یاد گرفتم. دومیش شروع وبلاگم. و سومیش هنوز واقع نشده ولی امیدوارم بزودی بشه!!! در این اتاق شب های خیلی نابی رو تا صبح بیدار بودم که خیلی چسبیده. امیدوارم همینجوری هم ادامه پیدا کنه. حیفم اومد از نمای این خونه عکسی نذارم چون واقعا نمای فوق العاده ای داره. طبقه 17 و شب ها کلی چراغ و روزها جنگل!




 

چهارشنبه، مهر ۲۲، ۱۳۸۸

اخلاق خدایان

10.15.2009-2:44am


این پست رو اختصاص دادم به بعضی جملات کتاب "اخلاق خدایان".
در باب ایمان: "در ایمان درجه ای از باور لازم است و همین مقدار که شخص احتمال وجود چیزی و کسی و نیکی او را بیش از احتمال عدم او بداند و بر همین اساس خطر کند و به او دل ببندد و امید بورزد و بر اثر پاره ای کامیابی ها، امید و توکل و باور خود را افزون تر کند و آماده ی امید ورزیدن ها و قربانی کردن های بیشتر شود، او را می توان مومن خواند. .... ایمان، چنان که مولوی میگوید، کوبیدن دری است به امید بیرون آمدن سری؛ شعله خواری است به آرزوی نوریابی؛ سرمایه گذاری ای است به امید بردن سودی. در این سرمایه گذاری ریسک هست، اما آنکه از ترس زیان، اصل سرمایه گذاری را زیر پا می گذارد، بسا که زیان بیشتری ببرد."

و همچنین: "...نماد آدمی نه کوه، که دریاست؛ آن هم دریایی توفنده و موج زن و نا آرام. و لذا، ایمان و دیانتش هم دریاصفت، اسیر امواج است. و اگر نلرزد و در تلاطم نیافتد، عجب است. ... .وقتی آدمی دچار وسوسه و زلزله می شود، آدمی زادگان که ما باشیم، چرا در گرداب وسوسه نیافتیم و بید صفت نلرزیم؟ فقط ایمان عامیانه مصلحت اندیش است که از این معامله دور است؛ و گرنه تجربت اندیشان و معرفت اندیشان، علی السواء، محکوم آن حکمند. تصویر خود را از آدمی باید تصحیح کرد و ایمان بی تلاطم را باید مرتبه ی نازله و رقیقه و ناقصه و منحط ایمان گرفت، نه الگوی ایمان راستین."

و"حیرت فراتر از عقلانیت (حیزت ممدوح) البته کمال تعقل است. یعنی رسیدن به نادانی سقراط و دانستن اینکه ما کم می دانیم."

و در باب جامعه مدنی: "...برای توضیح اینکه چه کسی مجوز دارد که آزادی را از کسی بستاند و حقی را از او سلب کند، گفته میشود که رضایت عامه چنین چنین حقی را دارد و لا غیر. این مفاد نظریه ی قرارداد اجتماعی است که روسو گفته است و میشود گفت که مبنای جامعه ی مدنی است. در جامعه مدنی، دو رکن بزرگ وجود دارد. یکی پلورالیسم است، یعنی به رسمیت شناختن کثرت، و دیگری حق است. جامعه ای که با زور می گردد، دیگر جامعه ی مدنی نیست. جامعه ای که در آن یک رشته حقوق از منابع دیگری غیر از توافق عامه می آید، جامعه مدنی نیست. جامعه ای که در آن یک رای رسمی وجود دارد و به تعدد آراء حرمتی نهاده نمیشود، جامعه مدنی نیست. جامعه مدنی، این دو خصلت عمده و اصولی را دارد؛ یکی تکثر و پلورالیسم در معرفت و مشی سیاسی، و دیگری مبنایی برای مشروعیت حق. مبنای مشروعیت هم توافق و قرارداد و رضایت عامه است."

ابتدا می خواستم خودم هم جملاتی بر سطور بالا اضافه کنم ولی به دو دلیل نکردم؛ اول اینکه ترجیح دادم بجای اینکار آن چیزهایی را که همیشه با آنها کلنجار می رفتم انتخاب کنم. و دوم اینکه واقعا سروش برایم در نقش استادی است که قلم بر قلمش نتوانم گذاشت! هرچند که از همو یاد گرفته ام هیچگاه سخنانش را بدون تفکر نپذیرم و راه بطلان آنها را بر خویش نبندم.
19.10.2009/2:36pm
امروز به درکی جدید از آنچه در گذشته شنیده بودم و خوانده بودم رسیدم. یکی در باره ی کتاب "خسی در میقات" که ناگهانی و بدون مقدمه به یادم آمد و اینبار تصویری متفاوت از کتاب و جلال و جمله هایش در برابرم نقش بست. اینبار احساس کردم که با تمام وجود جمله های آنرا درک می کنم. آه که چقدر دوست دارم حجی بجا بگذارم!
و دیگر؛ باز هم بی مقدمه، یاد شعری افتادم که میگویند از شاملو است. مطمین نیستم! اینرا:
"باید استاد و فرو افتاد بر آستان دری که کوبه ندارد؛ که اگر بگاه آمده باشی دربان به انتظار توست و اگر بیگاه، از به در کوفتنت پاسخی نمی آید". و این چقدر شرح حال نماز من است در این روزها! آه!

لیست کتاب ها / Books have ever read

10.14.2009-11:14pm
همیشه کتابهایی رو که می خوندم در یه دفترچه یادداشت میکردم. اینکار باعث میشه با یه نگاه اجمالی به اسم کتاب، یه مرور سریع در ذهنم ازش شکل بگیره. دفترچه ام رو همراهم نیاوردم ولی کتابهایی رو که از این به بعد می خونم اینجا لیست خواهم کرد.

11March2013
بالاخره دفترم از ایران رسید و می تونم لیست کتابهام رو تکمیل کنم. بنابراین شماره گذاری رو هم عوض می کنم.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
1- کیمیاگر
پائولو کوئلیو
ترجمه ی آرش حجازی- انتشارات کاروان- قطع جیبی
سال 1382- گرفته شده از یحیی
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
2- ورونیکا تصمیم میگیرد بمیرد
پائولو کوئلیو
ترجمه ی آرش حجازی- انتشارات کاروان
سال 1382
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
3- کوه پنجم
پائولو کوئلیو
ترجمه یدل آرا قهرمان- نشر البرز 1377
سال 1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
4- بریدا
پائولو کوئلیو
ترجمه ی آرش حجازی- انتشارات کاروان 1381- 331 صفحه رقعی
1382
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
5- بازگشت پنهانی به شیلی (ماجراهای میگل لیتین)
گابریل گارسیا مارکز
ترجمه ی احمد حفاظی- انتشارات خامه- تهران 1369
1382-گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
6- وقایع نگاری یک جنایت از پیش اعلام شده
گابریل گارسیا مارکز
ترجمه ی ایراج زهری- انتشارات سپهر- تهران 1361
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
7- جهانی که من می شناسم
برتراند راسل
ترجمه ی روح الله عباسی- انتشارات امیر کبیر- 1342
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
8- سرگیوس پیر
لئو تولستوی
ترجمه ی امیر هوشنگ آذر- نشر پیک دانش 1368
1382- هدیه از داوود
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
9- دزدی هنر است
چند داستان از نویسندگان روس؛ داستایوسکی، تولستوی- کوپرین- پوشکین- آندریف- سالتیکوف- ماکسیم گورکی
ترجمه ی محمد رفیعی مهرآبادی- انتشارات ققنوس- تهران 1377
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
10- دیالکتیک توحیدی- دفتر اول: تضاد
علی شریعتی
گردآوری: حمیدرضا اسماعیلی- انتشرات نشر اندیشه های دکتر شریعتی- دیماه 58- چاپ اول
1382- از کتابهای پدر
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
11- ما در کدام جهان زندگی می کنیم؟
دکتر عبدالکریم سروش
انتشارات پیام آزادی- زمستان 58
1382- از کتابهای پدر
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
12- ثار
علی شریعتی
انتشارات محمد
1382- از کتابهای پدر
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
13- سگ ولگرد
مجموعه داستان- صادق هدایت
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
14- ولگردان
جان اشتاین بک
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
15- دیوار- مجموعه ی هفت داستان از نویسندگان مشهور جهان
ترجمه ی صادق هدایت- انتشارات جاویدان 1357
شامل: دیوار (سارتر)- جلو قانون (کافکا)- شغال و عرب (کافکا)- کلاغ پیر (الکساندر لانژ کیلاند)- تمشک تیغ دار (چخوف)- مرداب حبشه (گاستون شرو)- کور و برادرش (آرتور شنیتسلر)
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
16- سایه ها و روشنایی ها
آنتوان چخوف
ترجمه ی مهدی پرتوی- انتشارات امیرکبیر- تهران 1369
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
17- هزارتوهای بورخس (مجموعه داستان)
خورخه لوییس بورخس
ترجمه ی امیر میر علایی-انتشارات کتاب زمان 1336
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
18- شیطان و دوشیزه پریم
پائولو کوئلیو
برگردان آرش حجازی- انتشارات کاروان- چاپ سوم 1380
1382- گرفته شده از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
19- افسانه ی باران (مجموعه داستان)
نادر ابراهیمی- انتشارات روزبهان- چاپ چهارم 1382
شامل: شهر صبور، حساب پس انداز، افسانه ی باران، عقیق، شادی های از دست رفته، برخورد، کنگره ی جانوران، حکایت عبرت انگیز آن سه ماهی، رابطه، آنها برای چه می گردند؟، تسلیم شدگان، آن سوی تسلیم
1383- عاریه از علی حسین
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
20- پنج داستان (مجموعه داستان) 
جلال آل احمد
انتشارات فردوس- چاپ اول انتشارات فردوس 1371
شامل: گلدسته ها و فلک، جشن فرخنده، خواهرم و عنکبوت، شوهر آمریکایی، خونابه ی انار
1383- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
21- مدیر مدرسه
جلال آل احمد
انتشارات امیر کبیر- چاپ هشتم 1370
1383- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
22- دومین مکتوب
پائولو کوئلیو-
برگردان آرش حجازی و بهرام جعفری- انتشارات کاروان- چاپ چهارم 1382- قطع جیبی
1383
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
23- زنگ اول: دروغ
انتخابی تصویر گونه از محمدرضا شریفی نیا، هدی حاجیان- انتشارات سبز
1383- از کتابهای پدر
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
24- دیالکتیک توحیدی- دفتر دوم: جهان بینی توحیدی
علی شریعتی
انتشارت ارشاد (بنیاد شریعتی)- اسفند 58- گردآوری: حمید رضا اسماعیلی
1383- از کتابهای پدر
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
25- فواید گیاهخواری
صادق هدایت
انتشارت معین- چاپ اول 1382-
1383
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
26- مکانهای عمومی
نادر ابراهیمی
انتشارات روزبهان- چاپ ششم- چاپ اول 1382-
1383/2/25
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
27- ارزیابی شتابزده- مجموعه ی 18 مقاله
جلال آل احمد- انتشارات امیرکبیر- قطع جیبی
1383/2/25- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
28- جاذبه و دافعه ی علی
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- چاپ چهل و سوم: شهریور 82- رقعی
1383/3/2
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
29- خواب صبوحی و تبعیدی ها - مجموعه داستان
منصور کوشان
نشر شیوا- چاپ اول 1370- 129 صفحه رقعی
1383/2/25- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
30- احیای تفکر اسلامی
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- چاپ بیستم: اسفند 81
1383/3/3
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
31- بیگانه
آلبر کامو
ترجمه ی امیر جلال الدین اعلم- چاپ دوم بهار 71- انتشارات نشانه- 156 صفحه رقعی
1383/3/12- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
32- خسیس- نمایشنامه
مولیر
ترجمه ی پاندورا لسانی- انتشارات مانی- چاپ اول 1376- 78 صفحه رقعی
1383/3/12- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
33- دستهای آلوده- نمایشنامه
ژان پل سارتر
ترجمه ی جلال آل احمد- انتشارت فردوس- چاپ ششم 1376- 182 صفحه رقعی-
1383/3/18- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
34-گفتگوی چهار جانبه
استاد مطهری، دکتر شریعتی، آیت الله خامنه ای، استاد فخرالدین حجازی
انتشارات صدرا- چاث اول فروردین 82- 54 صفحه رقعی
1383/3/20
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
35- از حزب چه می دانیم؟
مصاحبه با برادر آیت الله بهشتی
انتشارات دفتر مرکزی
1383/3/27
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
36- اخلاق جنسی در اسلام و جهان غرب
استاد مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- 96 صفحه رقعی
1383/3/29
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
37- چمدان
بزرگ علوی
انتشارات جاویدان- 1357- 118 صفحه رقعی
شامل: چمدان- قربانی- عروس هزار داماد- تاریخچه ی اتاق من- سرباز سربی- شیک پوش- رقص مرگ
1383/5/1- عاریه از علی حسین
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
38- چشمهایش
بزرگ علوی
انتشارات جاویدان- 1357- 212 صفحه رقعی
1383 مرداد - عاریه از علی حسین
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
39- سوء تفاهم
آلبر کامو
ترجمه ی جلال آل احمد- انتشارات مجید- چاپ اول 1377 تهران- 118 صفحه رقعی
عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
40- ملاقات
ماکسیم گورکی
شامل: فضول- ملاقات (نام دیگر: هدف ادبیات)
ترجمه ی افسر صدرات- چاپ نهم: 1348- انتشارات مرجان- 101 صفحه رقعی
1383/5/16- عاریه از آرش 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
41- نیایش (مجموعه آثار 8)
دکتر شریعتی
گردآورنده دفتر تدوین و تنظیم مجموعه آثار معلم شهید دکتر علی شریعتی- انتشارات الهام- چاپ نهم 1378- 223 صفحه رقعی
1383/5/18
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
42- از خم چمبر
محمود دولت آبادی
انتشارت نگاه- 1383- 94 صفحه رقعی
1383/5/20
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
43- زنده به گور
صادق هدایت
انتشارات نگاه- تهران 1382- 96 صفحه رقعی
1383/6/1
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
44- کنار رود پیدرا نشستم و گریستم
پائولو کوئلیو-
برگردان آرش حجازی- انتشارات کاروان 1382- چاپ پنجم- 218 صفحه رقعی
1383/6/4- عاریه از هادی
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
45- بهترین داستان های کوتاه آنتوان چخوف
گزیده، ترجمه و با مقدمه ی احمد گلشیری- انتشارات نگاه- چاپ اول 1381- 583 صفحه رقعی
83/6/8- عاریه از مسعود دهقان
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
46- مسئله ی حجاب
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- چاپ شصتم: خرداد 1383- 240 صفحه رقعی
83/6/9
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
47- پرواز شبانه
آنتوان دو سنت اگزوپری
ترجمه ی پرویز داریوش- انتشارات اساطیر- چاپ دوم 1368- 132 صفحه رقعی
83/6/24- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
48- آمریکایی که من کشف کردم
ولادیمیر مایوکوفسکی
ترجمه ی وازریک درساهاگیان- نشر نقره- چاپ اول 1363- 144 صفحه رقعی
83/7/15- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
49- نفرین زمین
جلال آل احمد (زیر نظر شمس آل احمد)
انتشارت فردوس- چاپ سوم:1376- 308 صفحه
83/8/1
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
50- شب نشینی با شکوه
غلامحسین ساعدی
چاپ ششم تابستان 71- انتشارت جاویدان- 141 صفحه رقعی
شامل: شب نشینی با شکوه- چتر- مراسم معارفه-خواب های پدرم- حادثه بخاطر فرزندان- ظهر که شد- مفتش- دایره ی درگشتگان- سرنوشت محتوم- استعفانامه- مسخره نوانخانه- مجلس تودیع
83/8/9- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
51- مسخ
فرانتس کافکا
ترجمه ی صادق هدایت- انتشارات معین- چاپ اول 1382- 151 صفحه جیبی
شامل: راجع به قضاوت درباره ی آثار و شخصیت کافکا- مسخ- گراکوس شکارچی- مهمان مردگان- تفسیری درباره ی مهمان مردگان- شمشیر- تفسیری درباره ی شمشیر- در کنیسه ی ما- تفسیری درباره ی در کنیسه ی ما
1383
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
52- راه رفتن روی ریل
فریدون تنکابنی
انتشارات امیرکبیر- چاپ اول- 194 صفحه رقعی
83/8/15- عا ریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
53- داش آکل
صادق هدایت
انتشارات راویان مهر- چاپ اول 1383- 99 صفحه رقعی
شامل: سه قطره خون- گرداب- داش آکل- صورتک ها
83/8/17- عاریه از علی حسین
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
54- قصه ی اشنا
احمد محمود
انتشارت نگاه- چاپ اول 1370- 111 صفحه رقعی
شامل: قصه ی آشنا- جستجو- عصای پیری- ستونه شکسته- سایه- خرکُش
83/8/25- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
55- عافیتگاه
غلامحسین ساعدی- فیلمنامه ای برای داریوش مهرجویی
انتشارات اسپرک- چاپ اول 1383- 120 صفحه رقعی
83/8/30- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
56- دخمه های واتیکان
آندره ژید
ترجمه ی دکتر سیروس زکاء- انتشارات یزدان- 1372- 339 صفحه رقعی
83/9/9- عاریه از علی حسین
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
57- بوف کور
صادق هدایت
انتشارات جاویدان- بهار 1356- 87 صفحه رقعی
83/9/14- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
58- علی حقیقتی بر گونه ی اساطیر
علی شریعتی- انتشارات امام- 63 صفحه رقعی
83/9/15- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
59- رآری اینچنین بود برادر
علی شریعتی
32 صفحه
83/9/19- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
60- پول و شیطان
لئو تولستوی
ترجمه ی رضا علیزاده- انتشارات روزنه- چاپ اول 1380- 269 صفحه رقعی
83/9/22- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
61- مقدمه ای بر جهان بینی اسلامی- جلد اول: انسان و ایمان
مرتضی مطهری
انتشارت صدرا- چاپ بیست و چهارم: اسفند 82- 74 صفحه رقعی
83/9/23
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
62- تشیع علوی و تشیع صفوی
علی شریعتی
انتشارات چاپخش- چاپ دوم 1378- 315 صفحه رقعی- 
83/10/8- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
63- داستان راستان- جلد اول
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- چاپ سی و چهارم: مرداد 83- 295 صفحه جیبی
83/11/20
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
64- داستان راستان- جلد دوم
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- چاپ سی و چهارم: مرداد 83-
83/11/20
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
65- حماسه ی حسینی- جلد اول: سخنرانی ها
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- چاپ چهل و سوم-: آبان 82- 446 صفحه وزیری
83/12/9
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
66-چه کسی پنیر مرا برداشته است؟
اسپنسر جانسون- با مقدمه ی دکتر کنت بلانچار
ترجمه ی محمد ریاضی- انتشارت آبتین- چاپ دوم 1380- 69 صفحه رقعی
83/12/10- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
67- سهراب مرغ مهاجر
پریدخت سپهری
انتشارات طهوری- چاپ هفتم 1380- 122 صفحه رقعی
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
68- روسلاوف- مجموعه داستان
الکساندر پوشکین
شامل: شلیک- دختر خانم روستایی- تابوت ساز- روسلاوف
ترجمه غلامرضا نبی جو- انتشارات روز- 105 صفحه رقعی
83/12/15- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
69- سونات پاییزی - فیلمنامه
انیگمار برگمان
ترجمه بهروز تورانی- نشر شیوا- چاپ اول 1369- 100 صفحه رقعی
83/12/18- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
70- نوبت عاشقی
محسن مخملباف
نشر نی- چاپ هشتم 1373- 87 صفحه رقعی
شامل: محبوبه های شب - سه تابلو (فیلمنامه)- نان و گلدان (فیلمنامه)- نوبت عاشقی (فیلمنامه)- مرا ببوس
83/12/20- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
71-سلام بر خورشید
محسن مخملباف
نشر نی- چاپ اول 1373- 69 صفحه رقعی

83/12/25- عاریه از آرش

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
72- قمار باز
فئودور داستایوفسکی
ترجمه ی جلال آل احمد- چاپ پنجم 1375- انتشارات فردوس- 242 صفحه رقعی
84/1/22
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
73- غروب جلال
سیمین دانشور
نشر خرم- چاپ سوم بهار 1370- 40 صفحه رقعی
فروردین 84- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
74- ستار
جلال آل احمد
ویراستار: منوچهر علیپور- انتشارات فردوس- چاپ ششم 1379- 208 صفحه رقعی
شامل: ستار- بچه ی مردم- وسواس- لاک صورتی- وداع- زندگی که گریخت- آفتاب لب بام- گناه- نزدیک مرزون آباد- دهن کجی- آرزوی قدرت- اختلاف حساب- الگمارک و المکواس
فروردین 84
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
75- کرگدن- نمایشنامه ای در سه پرده
اوژن یونسکو
ترجمه ی جلال آل احمد- انتشارات مجید- چاپ دوم 1378- 199 صفحه رقعی
فروردین 84
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
76- نون و القلم
جلال آل احمد
انتشارات فردوس- چاپ ششم 1379- 240 صفحه
84/2/13

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
77- هفت مقاله
جلال آل احمد
انتشارات امیر کبیر- چاپ سورم 1370 - 145 صفحه رقعی
شامل: هدایت بوف کور- مشکل نیما یوشیج- درباره ی آدن- سفرنامه ای از یونان امروز- در زندان های راکفلر- مسلمانی زنش را کشته- عروس داماد برج ایفل
84/2/21

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
78- برگزیده و شرح مثنوی
به کوشش حسین سید عرب
نشر فرزان روز- چاپ اول 1374- 183 صفحه رقعی
84/3/10- رشد اهواز
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
79- معارف اسلامی در آثار شهید مطهری- جلد دوم
گردآوری و تنظیم: علی شیروانی
ناشر: دفتر نشر و پخش معارف- چاپ چهارم زمستان 79- 186 صفحه
84/4/5
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
80- گلستان سعدی
تصحیح متن و شرح لغات: حسین استاد ولی
چاپ هفدهم 1375- موسسه ی انتشارات قدیانی- 297 صفحه جیبی
84/4/14- هدیه از علی حسین
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
81- شازده احتجاب
هوشنگ گلشیری
انتشارت نیلوفر- چاپ نهم بهار 1370- 95 صفحه
84/4/18- عاریه از مرتضی روا قره وس
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
82- فلسفه ی اخلاق
مرتضی مطهری
انتشارت صدرا- چاپ بیست و پنجم اسفند 82- 256 صفحه رقعی
84/4/18
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
83- پاریس جشن بیکران
ارنست همینگوی
ترجمه ی فرهاد غبرایی- انتشارات کتاب خورشید- چاپ اول 1383- 352 صفحه جیبی
84/5/10- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
84- خسی در میقات
جلال آل احمد
انتشارت فردوس- چاپ دهم 1383- 232 صفحه رقعی
84/5/21- انقلاب تهران
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
85- گاوخونی
جعفر مدرس صادقی
نشر مرکز- چاپ دوم 1370- 95 صفحه رقعی
84/6/5- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
86- نماز چیست؟
دکتر بهشتی
دفتر نشر فرهنگ اسلامی- چاپ سی و چهارم 1379- 56 صفحه رقعی
84/7/6
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
87- نگاهی گذرا به نظریه ی ولایت فقیه
برگرفته از مباحث استاد محمد تقی مصباح یزدی 
به قلم محمد مهدی نادری قمی- انتشارات موسسه ی آموزش و پژوهش امام خمینی- چاپ دوم:1379- 160 صفحه رقعی
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
88- به سوی او
محمد تقی مصباح یزدی
تحقیق و ویرایش: محمد مهدی نادری قمی- انتشارات موسسه ی آموزش و پژوهش امام خمینی- چاپ سوم:1383- 372صفحه وزیری
84/9/10
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
89- جهاد
مرتضی مطهری
انتشارت صدرا- چاپ چهارم: 1368- 70 صفحه رقعی
84/11/28- هدیه از داوود
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
90-پدران و پسران
ترگنیف
ترجمه مهری آهی- شرکت انتشارات علمی و فرهنگی- چاپ ششم 1375- 356 صفحه رقعی
84/12/7- عاریه از آرش
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
91- سانتاماریا
سید مهدی شجاعی
مجموعه آثار- جلد اول: داستان های کوتاه- نشر کتاب نیستان- چاپ سوم 1380- 408 صفحه رقعی
1384/12/29- عاریه از کتابخانه ی دانشگاه
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
92- جاذبه و دافعه ی علی
مشخصات در شماره ی 28
بازخوانی شده به تاریخ 85/1/19
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
93- غرب زدگی
جلال آل احمد
انتشارت فردوس- چاپ نهم بهار 1384- 198 صفحه رقعی
85/3/8- رشد اهواز
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
94- رزیتا خاتون
سید مهدی شجاعی
نشر کتاب نیستان- چاپ سوم 1383- 131 صفحه رقعی
85/7/5- معراج دزفول 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
95- نهج البلاغه
امام علی بن ابی طالب
جمع آوری سید رضی- ترجمه ی دکتر علی شیروانی- چاپ دوم 1383- انتشارت نسیم حیات- 701 صفحه جیبی
85/9/18- نمایشگاه کتاب شوش 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
96- دو شهید
علی شریعتی 
نشر حر- 78 صفحه رقعی
85/9/26- فروشگاه کتاب دست دوم دزفول
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
97- مسئله ی ربا و بانک
مرتضی مطهری
انتشارات صدرا- چاپ دوازدهم: آبان 1380- 186 صفحه رقعی
85/11/10
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
98- مقدمه ای بر جهان بینی اسلامی- جلد اول: انسان و ایمان
مشخصات در شماره ی 61 آمده
بازخوانی به تاریخ 85/11/24
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
99- قیام و انقلاب مهدی (از دیدگاه فلسفه ی تاریخ)- و مقاله ی شهید
مرتضی مطهری
انتشارت صدرا- چاپ بیست و ششم: شهریور 83- 120 صفحه رقعی
85/12/8
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
100- وصیت نامه ی الهی- سیاسی امام خمینی
انتشارات آستان قدس رضوی- چاپ دوم 1380- 36 صفحه وزیری
85/12/15- رشد اهواز
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
101- ولایت، رهبری، روحانیت
دکتر بهشتی
بنیاد نشر آثار و اندیشه های شهید آیت الله دکتر بهشتی- نشر بقعه- چاپ اول 1383- 400 صفحه رقعی
87/2/16- عاریه از علی حسین
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
102- خرمگس
اتل لیلیان وینیچ
ترجمه ی خسرو همایون پناه- چاپ یازدهم 1386- انتشارات امیر کبیر- 423 صفحه رقعی
87/3/15- عاریه
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
103- سرگذشت کندوها
جلال آل احمد 1333
انتشارات سیمین- چاپ اول 1380- 88 صفحه جیبی
87/4/3-رشد اهواز
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
104- مدیر مدرسه
جلال آل احمد
انتشارات سیمین- چاپ اول 1381- 146 صفحه جیبی
87/4/5- رشد اهواز
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
105- حقوق بشر دوستانه بین المللی- رهیافت اسلامی
دکتر سید مصطفی محقق داماد
مرکز نشر علوم اسلامی- چاپ اول 1383- 202 صفحه رقعی
87/4/13- اهواز

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
دکتر عبدالکریم سروش
تهران-انتشارات طرح نو-1384
شروع: -
پایان:13.10.2009-9:16pm-kuala lumpur
حوزه: اندیشه
توضیحات: دانلود کتاب از کتابخانه مجازی قفسه
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
107- علم چیست؟ فلسفه چیست؟
دکتر عبدالکریم سروش
تهران-انتشارات حکمت-1357
شروع:16.10.2009
پایان:21.10.2009
حوزه: اندیشه
توضیحات: 37صفحه/ebook/
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
108-مزرعه ی حیوانات       Animal Farm
جورج اُرول                George Orwell
ترجمه : علی اکبر آخوندی
شروع: 22.10.2009
پایان: 22.10.2009
حوزه: داستان
توضیحات:99 صفحه/ebook
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
یوسِتین گُردِر              JOSTEIN GAARDER
ترجمه حسن کامشاد
شروع:24.10.2009
پایان:28.10.2009
توضیحات: 600 صفحه رقعی/ چاپ هشتم:1384/انتشارات نیلوفر/کتابی درباره ی تاریخ فلسفه/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
110-آزردگان        the Insulted and Humiliated
فیودر داستایوفسکی           Fyodor Dostoyevsky
ترجمه مشفق همدانی
شروع: 11.20.2009
پایان: 11.27.2009
353 صفحه رقعی / چاپ دوم / ناشر: بنگاه مطبوعاتی صفی علیشاه
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
111-نوبت عاشقی
محسن مخملباف
شروع: 12.06.2009
پایان: 12.06.2009
19 صفحه/ EBook/ فیلمنامه
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
112-قمار عاشقانه
عبدالکریم سروش
شروع: 12.06.2009
پایان:12.10.2009
 تهران،موسسه فرهنگی صراط،1384
179صفحه-ebook
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
113-مانیفستِ جمهوری خواهی
جمهوری خواهی در برابر مشروطه خواهی
اکبر گنجی
خواندن کتاب: december 2009
42 صفحه- ebook
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
114-داستانهای زنان
جلال آل احمد
تاریخ:december 2009
54 صفحه-ebook
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
115-موشها و آدمها      
جان اشتاین بک
ترجمه پرویز داریوش
تاریخ شروع و پایان: 2/10/2010
186 صفحه- جیبی- ebook
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
116-خاطرات خانه اموات
فیودر دایتایوسکی
ترجمه مهرداد مهرین
موسسه انتشارات نگاه-چاپ اول 1387
390 صفحه-رقعی
تاریخ:        4.14.2010--3.20.2010
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
117-غربزدگی
جلال آل احمد
18May 2010
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
118-پدر مادر ما متهمیم
علی شریعتی
8June 2010 ~ same day
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
119-بیگانه
آلبر کامو، ترجمه جلال آل احمد
15June ~ 17June 2010
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
120-مثلث طلایی نوشتن برای مطبوعات
احمد توکلی
20June2010 ~ same day
انتشارات ثانیه / 150 صفحه رقعی/چاپ اول 83
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
121-افسانه باران
نادر ابراهیمی
23june2010 ~ same day
انتشارات روزبهان / چاپ ششم 88 / 134 صفحه رقعی / مجموعه داستان کوتاه
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
122-ضیافت - سخن در خصوص عشق
نوشته ی افلاطون- ترجمه محمد علی فروغی
22june~26june2010
66 صفحه / ایبوک / تهران، انتشارات جامی، 1385
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
123-مکتب در فرایند تکامل- نظری بر تطور مبانی فکری تشیع در سه قرن نخستین
سید حسین مدرسی طباطبایی- ترجمه هاشم ایزد پناه
July2010
392 صفحه رقعی / انتشارات کویر / چاپ اول 1386 / چاپ هفتم 1388
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
124-دون ژوان در جهنم
برنارد شاو - ترجمه ابراهیم گلستان
10July~13july2010
88 صفحه رقعی / انتشارات آگاه / چاپ اول / کتاب الکترونیک
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
125-بار هستی
میلان کوندرا- ترجمه پرویز همایون پور
Aug2010
332صفحه رقعی / نشر گفتار / تهران 1377 / چاپ هشتم
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
126-عطر سنبل عطر کاج
Funny in Farsi
فیروزه جزایری دوما- ترجمه محمد سلیمانی نیا
Sep 2010
192 صفحه رقعی/ نشر قصه / تهران 1385 / چاپ هفتم
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
127-خاطرات یک مغ
پائولو کوئلیو-Paulo Coelho
برگردان آرش حجازی
انتشارات کاروان-235 صفحه رقعی- چاپ هفتم 1382
Nov 2010
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
128-میرا
کریستوفر فرانک - ترجمه لیلی گلستان
انتشارات بازتاب نگار 1383 - چاپ سوم
خوانده شده از نسخه الکترونیکی کتاب-44 صفحه
11OCT 2010
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
129- کافه پیانو
فرهاد جعفری
نشر چشمه- چاپ بیستم- 1388
266 صفحه رقعی
3Feb 2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
130-ترس و لرز
سورن کیرکگور- ترجمه عبدالکریم رشیدیان
نشر نی-چاپ هفتم 1387- 173 صفحه رقعی
4March2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
131- ذوب شده
عباس معروفی
انتشارات ققنوس- چاپ اول- 1388- 127 صفحه رقعی
March2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
132-استخوان خوک و دست های جذامی
مصطفی مستور
نشر چشمه-چاپ چهاردهم-1387-82 صفحه رقعی
9Apr2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
133- در دفاع از سیاست- لیبرال دموکراسی مقتدر
مرتضی مردیها
تهران-نشر نی- 1386
دانلود شده از کتابخانه مجازی گرداب- 99 صفحه آ4
24Apr2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
134- کوری
ژوزه ساراماگو
ترجمه مینو مشیری
چاپ نهم- نشر علم- 1378-
نسخه ی الکترونیک- 224 صفحه آ4
15May2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
135-جنایت و مکافات
فئودور داستایوفسکی
نسخه الکترونیک- 790 صفحه رقعی
6Jun2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
136-آهستگی
میلان کوندرا
ترجمه دریا نیامی
نسخه ی الکترونیک- کتابخانه درفش کاویانی- 71 صفحه
16Jun2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
137- تنهایی پر هیاهو       
بهومیل هرابال      Bohumil Hrabal
ترجمه پرویز دوائی
چاپ هفتم 1388 / انتشارات کتاب روشن / 105 صفحه رقعی
10July2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
138- Hans Christian Anderson
short stories- collected by me
The great sea serpent / the little mermaid / the ugly duckling / under the willow tree / the emperor's new clothes / the buckwheat / the angel
92pages - A5
19July2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
139- ناطور دشت    The Catcher In The Rye
ج. د. سالینجر       J. D. Salinger
ترجمه احمد کریمی
انتشارات مینا 1354- 354 صفحه رقعی
28July2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
140-برفراز خلیج فارس
خاطرات محسن نجات حسینی
عضو سابق سازمان مجاهدین خلق ایران (1345 - 1355 ه.ش)
نشر نی 1379 - چاپ دوم 1380- 463 صفحه  رقعی
6Aug2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
141-گفتگو درباره ی عقلانیت و نوگرایی
گفتگو با: همایون کاتوزیان، مصطفی ملکیان، سید جسین نصر، محمد علی اسلامی ندوشن، پرویز رجبی، جان اسپوزیتو
گفت و گوها: محمد صادقی
چاپ سوم- 92 صفحه رقعی
17Aug2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
142-همنوایی شبانه ی ارکستر چوبها
رضا قاسمی
نشر اختران- چاپ پنجم - 1384 - 191 صفحه رقعی
19Aug2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
143-وردی که بره ها می خوانند
رضا قاسمی
انتشارات خاوران- پاریس- اوریل 2007- 230 صفحه رقعی
11Sep2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
144- تاریکخانه ی اشباح
آسیب شناسی گذار به دولت دموکراتیک توسعه گرا
اکبر گنجی
انتشارات طرح نو- چاپ بیستم- 1379- 466 صفحه وزیری
19Oct2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
145-در غرب خبری نیست
اریش ماریا رمارک
ترجمه ی سیروس تاجبخش
انتشارات ناهید- چاپ اول 1346- چاپ پنجم 1388- 255 صفحه رقعی
1Nov2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
146-استبداد، دموکراسی و نهضت ملی در ایران
محمد علی همایون کاتوزیان
تهران نشر مرکز- 1372- کتاب الکترونیک- 81 صفحه آ4
4Nov2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
147- سمفونی مردگان
عباس معروفی
انتشارات ققنوس- چاپ هفتم 1382 - 350 صفحه رقعی
25Nov2011
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
148- جاودانگی                                               Immortality
میلان کوندرا                                              Milan Kundera
ترجمه حشمت الله کامرانی- انتشارات علم - چاپ اول 1371- چاپ هشتم 1386 - 454 صفحه رقعی
4March2012
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
149- دعوت به مراسم گردن زنی        Invitation to a beheading 
ولادیمیر ناباکف
ترجمه احمد خزاعی - نشر قطره - چاپ اول 1370- چاپ دوم 1382- 224 صفحه رقعی
16March2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
150- از دیکتاتوری به دموکراسی
جین شارپ
موسسه ی آلبرت انیشتین - 47 صفحه A4
6Apr2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
151- فرصتی دوباره
زبیگنیو برژینسکی
ترجمه سینا مالکی، حسن عبدی- 95 صفحه آ4-
27May2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
152- چاه بابل
رضا قاسمی- بهار 1994 زمستان 1998- پاریس
223 صفحه رقعی-
15June2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
153- پس باد همه چیز را با خود نخواهد برد     So the wind wont blow it all away
ریچارد براتیگان      Richard Brautigan
ترجمه حسین نوش آذر - انتشارات مروارید - چاپ سوم 1388 - 137 صفحه رقعی
22June2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
154- بار دیگر، شهری که دوست می داشتم
نادر ابراهیمی
تهران- انتشارات روزبهان 1370- چاپ اول 1345 - نسخه ی الکترونیک- 53 صفحه رقعی
24June2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
155- نهاد نا آرام جهان
عبدالکریم سروش
موسسه ی فرهنگی صراط- 1378- 50 صفحه A4- نسخه ی الکترونیک
1July2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
156- اوژنی گرانده
بالزاک- ترجمه الهه تیمورتاش- انتشارات سپیده- چاپ دوم 1370- 79 صفحه رقعی
1July2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
157- زمان لرزه      Timequake
کورت ونه گوت      Kurt Vonnegut
ترجمه ی مهدی صداقت پیام - انتشارات مروارید - چاپ اول 1384 - 274 صفحه رقعی
21July2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
158- انقلاب ایران در دو حرکت
نویسنده و ناشر: مهندس مهدی بازرگان
چاپ چهارم مهرماه 1363- 77 صفحه آ4
 12Aug2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
159-  مصدق و نبرد قدرت
همایون کاتوزیان
ترجمه ی احمد تدین - انتشارات: موسسه ی خدمات فرهنگی رسا - چاپ اول 1371- چاپ دوم 1372 - 479 صفحه رقعی
22Sep2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
160- انتقاد از خود
عبرت و وصیت - گفتگویی بی پرده با پدر، ستاد و مرجع عالیقدر حضرت آیت الله تاعظمی منتظری
سعید منتظری - انتشار بصئرت الکترونیک - 199 صفحه رقعی
 14Oct2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
161- دیدگاه های متعارض در مورد نظام جهانی
نوام چامسکی
ترجمه ی دکتر ناصر بلیغ - 46 صفحه رقعی
21Oct2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
162- مرد داستان فروش
یوستین گاردر
ترجمه مهوش خرمی پور - انتشارات کتابسرای تندیس- نسخه ی تایپ شده ی الکترونیک - 294 صفحه رقعی
6Nov2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
163- رازها و رمزهای کربلا
دکتر ابراهیم یزدی
نسخه ی تایپ شده ی الکترونیک- 235 صفحه رقعی
4Dec2012
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
164- هملت
ویلیام شکسپیر
ترجمه م. ا. به آذین - نشر دوران - چاپ چهارم 1360 - 278 صفحه رقعی
18Dec2012
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
165- گزارش یک آدم ربایی           News of a Kidnapping
گابریل گارسیا مارکز  
ترجمه کیومرث پارسای- نشر علم- چاپ اول 1386- چاپ سوم 1390- 481 صفحه رقعی
23Feb2013
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
166- خولستومر- سرگذشت یک اسب
لئو تولستوی
70 صفحه رقعی
13march2013- کافه کتاب 52
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
167- ادب قدرت ادب عدالت
عبدالکریم سروش
تهران- صراط- 1385- نسخه ی الکترونیک- 175 صفحه A4
27March2013- پرینت شده توسط خودم
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------  
168- خلبان جنگ
آنتوان دوسنت اگزوپری
ترجمه اقدس یغمانی- انتشارات نیلوفر- چاپ اول 1349- چاپ سوم 1382- 227 صفحه رقعی
6June2013- از کتابخانه ی خودم
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
169- خدا حافظ گاری کوپر  Adieu Gary Cooper
رومن رولان   Roamain Garry
ترجمه ی سروش حبیبی
انتشارات نیلوفر- چاپ اول 1351- چاپ هشتم 1388- 287 صفحه رقعی
11June2013- از کتابخانه ی خودم
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
170- Speak to Win (how to present with power in any situation) 
Brian Tracy
AMACOM- 2008- 202 A5 pages
25 Jun 2013- printed by myself
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
171- در انتظار گودو
ساموئل بکت
ترجمه ی علی اکبر علیزاد- نشر ماکان 1385- 166 صفحه رقعی
30Jun2013-  پی دی اف از روی تبلت
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
172- جامعه شناسی نخبه کشی (قائم مقام / امیر کبیر / مصدق)
علی رضاقلی
نشر نی- 1377- چاپ سی و چهارم 1390- 238 صفحه رقعی
17July2013- قرض گرفته شده
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
173- زندگی جای دیگریست (1987)
میلان کوندرا
ترجمه پانته آ مهاجر کنگرلو - نشر تنویر- چاپ اول 1377- 340 صفحه رقعی
5Aug2013- پرینت شده توسط خودم
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
174- بازمانده روز                    The Remains of the Day
کازوئو ایشی گورو                     Kazuo Ishiguro
ترجمه ی نجف دریا بندری- نشر کارنامه 1375- 303 صفحه رقعی
11Sep2013- با تبلت
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
175- باب بگشا (ضرورت رابطه ی صاف دلانه، مستمر، همه گاهی و استراتژیک با خدا)
دفتر اول: پیشاتبیین
هدی صابر
ویرایش نخست: خردادماه 1391- انتشار بصورت الکترونیکی- 436 صفحه رقعی
21Nov2013- خوانده شده با تبلت
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
176- پروانه ای روی شانه
بهنام ناصح
نشر آموت- چاپ اول 1391- 320 صفحه رقعی
22Jan2014- کتاب اصلی با امضای نویسنده
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
177- هشت فراز، هزار نیاز؛ پیش از آغاز
هدی صابر
نشر الکترونیکی- ویرایش اول خرداد 1391- 89 صفحه رقعی
؟؟؟
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
178- هشت فراز، هزار نیاز: دفتر نخست: جنبش تنباکو
هدی صابر
نشر الکترونیکی- ویرایش اول اسفند 1391- 287 صفحه رقعی
؟؟؟
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
179- The Grass is Singing
Doris Lessing - 1950
Published by Penguin Group- 62 Pages A5
3 July 2014
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
180- Childhood
Leo Tolstoy
Translated by C.J.Hogarth- from Google Play Books- 124 pages A4
30 Mar 2015
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
181- هشت فراز هزار نیاز؛ فراز ششم مبارزات دهه ی 40 و 50
هدی صابر
نشر الکترونیکی- 350 صفحه رقعی
10Apr2015
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
182- هشت فراز هزار نیاز؛ فراز هفتم انقلاب 57
هدی صابر
نشر الکترونیکی- 364 صفحه رقعی
1Jul2015
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
183- Laughable Loves
Milan Kundera
Translated by Alfred A. Knopf 1974
184pages- read from Google Books
27Jul2015
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
184- هشت فراز هزار نیاز؛ فراز هشتم اصلاحات
هدی صابر
نشر الکترونیکی- 212 صفحه رقعی
20Nov2015
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
185- سال بلوا
عباس معروفی
انتشارات ققنوس- چاپ پنجم 1382- 342 صفحه رقعی
30Nov2015
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
186- پهلوان اکبر می میرد
بهرام بیضائی
انتشارات نگاه- چاپ سوم- 93 صفحه رقعی
12Dec2015
-------------------------------------------------------------------------------------------------------